svētdiena, 2009. gada 29. novembris

Ziemas saulgriežu cepumu mīkla

800g miltu
300 g cukura
3 olas
sviests
650 g iesala ekstrakta
1 ēdamkarote garšvielu (tai skaitā: kardamons, ingvers, malts muskatrieksts, kanēlis, pipari, krustnagliņas, citrona, apelsīna, laima miziņas)


tātad lielā katlā apbrūnina 2/3 cukura, tad klāt pielej visu iesalu un uzvāra. kad viss sajaucies, piemočī klāt sviestu un to izkausē. un kad arī sviests izkusis, ieber pusi no miltiem un to visu sajauc rūpīgi rūpīgi. būs tāda brūna karameliska un staipīga masa, kas tagad jāatdzesē.
kamēr masa dziest,
sajauc olu dzeltenumus ar atlikušo cukuru, atsevišķi sajauc visas garšvielas.

un atdzisušajai masai pievieno gan šo sajaukto olu masu, gan garšvielas, visu iemaisa un tad vēl iemaisa atilkušos miltus.
tad jāmēģina visu rūpīgi samaisīt, bet tas ir gaužām grūti, tāpēc labāk ņemt pa daļām un viļāt rokās, līdz mīkla paliek spīdīga un lekna. tad to liek papīrā un noliek glabāties vēsumā. jo ilgāk glabājas, jo labāk izdodas, jo garšvielas savelkas labi mīklā un piprakūkas sanāks jo smaržīgākas.

2 komentāri:

olga teica...

nu, kā tad i? sanāca ar?

anna teica...

tu tak jau esi savu daļu dabūjusi, vēl pie tam kopā ar ziemassvētku kūku!!!

bungotaaji

bungotaaji